Znanstveniki so dokazali, da imajo naši možgani še precej neraziskanih sposobnostih, to so dokazali neuro-znanstveniki iz Univerze v Radboundu. Dokazali so namreč, da del človeških možganov, natančneje optični možganski reženj vsebuje skrito zmožnost. Ne le, da ta del možganov skrbi za določitev predmetov, ki se vam približujejo, služi tudi drugemu namenu – napovedovanju prihodnosti.

Znanstveniki so svojo hipotezo potrdili tako, da so za raziskavo najeli prostovoljce, katerih naloga je bila opazovati zaslon s belo piko, ki se premika po temni podlagi. Medtem ko so prostovoljci opazovali premikanje pik, so znanstveniki s pomočjo f-MRI skenerja, skenirali delovanje optičnega možganskega režnja. Znanstveniki so opazili nenavadno dogajanje, ko so prostovoljcem prikazali piko, ki pa se ni premaknila, možganski reženj pa je deloval s polno paro, da bi predvidel gibanje pike. Zanimivo pa je predvsem to, da je možganski reženj oddajal skoraj povsem enake signale, kot če bi se pika premikala, kar pomeni, da so možgani napovedovali prihodnost, na podlagi vzorcev iz preteklosti.

Kar naredi odkritje še posebej zanimivo je dejstvo, da človeške telo to počne brez naše vednosti, večino časa, pa se tega sploh ne zavedamo. Znanstveniki sedaj raziskujejo še ostale predele možganov, ki bi lahko sodelovali v tem zapletenem procesu v upanju, da bomo nekoč morda le lahko bolje razumeli delovanje naših možganov.


Vaš odziv

Všečno Všečno
1
Všečno
Zabavno Zabavno
0
Zabavno
Poučno Poučno
10
Poučno
WTF WTF
0
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
1
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
1
Za kozlat
Žalostno Žalostno
0
Žalostno

omentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Jernejcek

Pišče

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend