Le malo kdo posveča veliko pozornosti, kakšen in kateri oblak izbrati, pomembno nam je le velikost in sorazmerno dobra varnost, ter seveda dostopnost.

Kadar govorimo o oblačnem shranjevanju podatkov, govorimo o shranjevanju podatkov na več strežnikov, veliko krat tudi na več fizičnih lokacij, največkrat pa so to veliki podatkovni centri z ogromnimi kapacitetami za skladiščenje vaših selfijev. V Sloveniji so najbolj razširjeni Google Drive, Dropbox ter Microsoftov OneDrive, kateri pa so v osnovi tudi brezplačni a niso primerni za vse vrste podatkov.

cloud-computing-2153286_960_720.png?x50392Oblak je dostopen iz vseh naprav (Grafika: Nikki)

Podatki v oblaku so dostopni vedno in povsod, lahko jih enostavno delimo z drugimi in so hkrati tudi varni pred izgubo, saj so shranjeni na opremi, ki je bistveno bolj zanesljiva od standardnih računalnikov ali zunanjih diskov. Vendar se je potrebno zavedati, da poleg prednosti ki jih oblak prinaša (in teh ni malo), s seboj prinese tudi določen rizik, saj se vaši podatki nahajajo na opremi nekega ponudnika in tu igra zaupanje veliko vlogo. Ob tem ne manjka vprašanj kot na primer kje točno se podatki nahajajo, kdo vse ima dostop do njih, kako so podatki varovani,…

Govorice o dostopu nekaterih “varnostnih” služb do podatkov pri nekaterih znanih ponudnikih javnega oblaka so vzbudile veliko nezaupanja, medtem ko drugi ponudniki odprto dajo vedeti, da bodo vaše podatke pregledovali.
Tak primer je Apple, ki v pogojih poslovanja pravi:

Apple reserves the right at all times to determine whether Content is appropriate… and may pre-screen, move, refuse, modify and/or remove Content at any time, without prior notice and in its sole discretion…

Ste se kdaj vprašali v kolikšni meri imate svoje podatke v javnem oblaku dejansko pod lastnim nadzorom? Kje se vaši podatki nahajajo, ali so (in kako so) podatki zaščiteni? Četudi nekje piše kako so zaščiteni, ali lahko to kako preverite ali morate slepo zaupati ponudniku? Ali obstajajo kakšne alternative javnim oblakom?

webocloud.png?x50392
Nextcloud je odlična alternativna rešitev (Grafika: webo.hosting)

Alternativ za varno hranjenje je veliko in vsak se mora sam odločiti kje in kako bo podatke hranil. Ena od alternativ je zasebni oblak, kjer imate popoln nadzor nad svojimi podatki. Sistem lahko deluje na vaši opremi ali pa na opremi vašega ponudnika storitev.
Govorimo o Nextcloud, odprto kodnemu zasebnemu oblaku, ki sledi dobri praksi glede varnosti ter je hkrati zelo enostaven za uporabo, kar se tudi pričakuje od oblaka. Našteli bomo le nekaj lastnosti, ki jih Nextcloud ponuja.


Vaš odziv

Všečno Všečno
3
Všečno
Zabavno Zabavno
0
Zabavno
Poučno Poučno
0
Poučno
WTF WTF
0
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
0
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
1
Za kozlat
Žalostno Žalostno
1
Žalostno

omentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sistem

Izvalinček

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend