Letošnji oktober nam prinaša kar nekaj srhljivih dni, ne le da bo kmalu noč čarovnic, letos petek 13. sovpade tudi na oktober. Letošnji petek 13. je drugi v tem letu, vendar ne glede na to koliko jih je že švignilo mimo nas se nam vedno zdi, da je petek 13 srhljiv dan. Za vse to pa ne obstaja logične razlage, no razen če ste vraževerni.

Jane Risen, ki se ukvarja z vedenjsko znanostjo na Univerzi v Chicagu ugotavlja, da vraževernost na nas vpliva tudi če v njo ravno ne verjamete, vsaj na takšne dneve kot je petek 13. V eni izmed njegovih študij je ugotovil, da ljudje, ki so vraževerni in tudi tisti, ki niso bolj verjamejo v nesrečo ob takšnih dnevih. Čeprav ljudje ne verjamejo v petek 13, so prepričanja, da se jim ta dan vseeno lahko zgodi kaj slabega.

Philippe_de_Champaigne_-_The_Last_Supper_-_WGA4710.jpg
Študije kažejo, da vraževernost izhaja iz krščanstva natančneje zadnje večerje. (vir: W.C.)

Ste se pa kdaj vprašali, od kot sploh prihaja vsa ta vraževernost na v bistvu navaden dan? Natančen izvor je zelo težko določit, pa vendar profesor psihologije Stuart Vyse na univerzi v Connecticutu verjame, da vraževerje izhaja iz krščanstva natančneje iz zadnje večerje. Juda bi naj Jezusa ravno izdal na petek, petek pa je ob enem v tistih časih veljal za dan “obešanja”.

Drug možen izvor pa lahko pripisujemo templjarjem in kralju Filipu IV ta si je od templjarjev izposodil kar zajetno vsoto denarja, ki pa je ni mogel vrniti. Zato se je kralj odločil, da bo dal zapreti vse templjarje ravno na petek 13, templjarje so tako v ujetništvu mučili, dokler niso izsilili krivega priznanja o homoseksualnosti in pljuvanju po križu, kar pa seveda ni bilo res. Papež Klemen V. pa je zaradi tega dogodka razpustil Templjarski red in ga prepovedal. Velikega mojstra templjarjev so na grmadi sežgali ostale pa so izgnali.

Obstaja pa tudi druga razlaga, Triskaidekafobija, ki v bistvu pomeni strah pred številom 13, naj bi pa že izvirala iz starogrših časov. Vse pa torej le ne izhaja iz znamenite grozljivke, po kateri večina mladih sklepa izvor tega dneva.

Da pa le ni vse tako grozno, Španci verjamejo, da je to povsem normalen dan, vendar pa verjamejo, da nesrečo prinaša torek 13. Vse je torej povezano s število 13. V kar koli verjamete je najbolje, da verjamete, da je vsak svoje sreče kovač. Petek 13 pa je samo datum in dan v tednu, kot vsi ostali.

Članku smo po opombi bralca, dodali odstavek o templjarjih. Hvala za opozorilo.

 1. Ali ste vraževerni?

  Ali zase menite, da ste vraževerni?

  1. Da
  2. Ne, nikakor
  3. Morda malo
  4. Me ne zanima
  12 glasov
  Delite svoj rezultat

Vaš odziv

Všečno Všečno
4
Všečno
Zabavno Zabavno
1
Zabavno
Poučno Poučno
5
Poučno
WTF WTF
0
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
0
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
0
Za kozlat
Žalostno Žalostno
0
Žalostno

omentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Makaron

Izvalinček

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend