Največ Zemeljske površine seveda pokriva voda, natančneje morska voda, samo 3 procente pa je sveže vode in kar 97 procentov slane. Če bi sešteli vse oceane in morja skupaj in to vodo izhlapeli, bi nam ostalo, kar 50 milijonov milijard soli. Ampak še vedno je vprašanje od kot vsa ta sol sploh pride?

Od kot vsa ta sol sploh prihaja? (vir: unsplash)

Nekaj soli nastane v mineralnih bazenih na dnu oceanov, ki so posledica vulkanske aktivnosti, največ pa jo v morje prinese ravno iz kopnega. Namreč vedno ko dežuje odplakne majhen delež mineralov, ki nato pronica proti rekam, ki se nato izlivajo v morja. Zanimivo je, da so tudi potoki in reke, ki tečejo daleč vstran od morja “slane”, čeprav je koncentracija soli za 200 krat manjša kot v morju. Reke v morja širom sveta na leto prinesejo za kar 4 milijarde ton soli. Nekoč morja niso bila tako slana, kot so danes, saj se koncentracija soli poveča zaradi segrevanja in seveda izhlapevanja vode. Tako voda iz morij izhlapeva za njo pa ostanejo minerali oz. sol.

Kljub vsemu pa voda v vseh oceanih in morjih ni enako slana. Tako je na primer morje pri severnem in južnem polju manj slano, kot tisto pri ekvatorju. To je posledica taljenja ledu, ki vodo pri polih bolj razredčijo in jo naredijo manj slano, ravno nasprotno pa se voda pri ekvatorju bolj segreva in izhlapeva, zato so koncentracije soli večje.

 


Vaš odziv

Všečno Všečno
1
Všečno
Zabavno Zabavno
0
Zabavno
Poučno Poučno
7
Poučno
WTF WTF
0
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
0
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
1
Za kozlat
Žalostno Žalostno
0
Žalostno

omentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tuba

Pišče

Rada berem, pišem in raziskujem zanimive in poučne teme. Tu in tam napišem članek na koklji. Če ti je všeč moj članek ga ne pozabi deliti.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend