Kot poroča Reuters je trenutno v Južni Koreji potrjenih več kot 200 primerov okuženih ljudi z noravirusom, številka pa se je v zadnjem tednu povečala kar za 30 odstotkov. Organizatorji zimskih Olimpijskih iger, pa se na vse načine trudijo, da bi omejili širjenje te izredno nalezljive bolezni. Prve primere noravirusa so odkrili 3. februarja v skupini varnostnikov, ki so bivali v hotelu v Pjongčangu. Organizatorji pa so od takrat izolirali v karanteni kar 1200 ostalih delavcev, ki so pomagali pri organizaciji Olimpijskih iger. Južna Koreja pa je tako na obočje Olimpijskih iger poslala kar 900 vojakov, da bi pomagali pri pomanjkanju varnostnikov in drugega osebja.

Predstavniki Švicarske reprezentance pravijo, da so njihovi športniki varni in v dobrih rokah medicinskega osebja. Športniki trenutno okrevajo v karanteni ločeni od ostale repzrentance in ostalih. Dodali so še, da so športniki staknili virus že pred nekaj dnevi, vendar do sedaj niso kazali nobenih bolezenskih znakov. Je pa pomembno poudariti, da je športnikom še vedno do voljen nastop na samih Olimpijskih igrah v kolikor ne kažejo resnih znakov obolenja in njihov nastop ne bo ogrozil njihovega življenja, kljub vsemu, pa bodo sprejeli vse potrebne zaščitne ukrepe, da se virus ne bi širil med samim tekmovanjem.

Noravirus (foto: CDC)

Kaj je noravirus?

Noravirus je precej nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo virusi. Le ti se prenašajo preko kontaminirane hrane, vode, dotikom kontaminiranih površin in z stikom okuženih ljudi. Virus povzroča vnetje želodca ali črevesja. Inkubacijska doba znaša običajno od 24 do 48 ur v tem času pa se pojavijo številni prepoznavni bolezenski znaki, kot so: Driska, bruhanje, slabost, bolečine in krči v želodcu, lahko pa se pojavi tudi povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah. Zdravila za noravirus trenutno nimamo, tako samo blažimo simptome in skrbimo za nadomeščanje tekočine.

Okužbo pa lahko preprečimo s pravilno higieno umivanja rok predvsem pri uporabi stranišč, pred jedjo in med pripravo hrane. Pravilno je potrebno oprati tudi vso sadje in zelenjavo ostala živila pa pravilno termično obdelati. Vse površine, ki bi lahko prišle v stik z virusi, pa je potrebno temeljito očistiti in dezinficirati.


Vaš odziv

Všečno Všečno
0
Všečno
Zabavno Zabavno
1
Zabavno
Poučno Poučno
1
Poučno
WTF WTF
2
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
1
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
0
Za kozlat
Žalostno Žalostno
0
Žalostno

omentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Eja

Pišče

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend