Avtorica študije Marialaura Bonaccio, raziskovalka na uradu za epidemiologijo v Združenem kraljestvu, ugotavlja, da nas lahko mediteranska prehrana obvaruje pred številnimi srčno žilnimi boleznimi. Ugotovitve sicer ne presenečajo, saj je mediteranska prehrana sestavljena predvsem iz zdrave hrane, nerafiniranih maščob in oblice zelenjave, ter posledično vlaknin. Nikakor pa ne smemo spregledati nemastnih virov beljakovin, rib in seveda rdečega vina, v zmernih količinah. Mediteranska prehrana torej v veliki meri zadovolji kriterijem zdrave prehrane.

eat-food-vitamins-vegetables-53517.jpeg?x50392Mediteranska dieta naj vsebuje veliko zelenjave (Foto:paxels)

Mediteranska prehrana sestoji iz veliko živil z vlakninami, kot so različna žita in stročnice, sveža zelenjava, predvsem paradižniki, melancane, paprika, čebula in česen, ki dokazano tudi znižuje holesterol v naši krvi. V mediteranski dieti pa se izogibamo velikim količinam rdečega mesa in raje posežemo po ribah, ki so polne omega 3 maščobnih kislin, kar nas bo še dodatno varovalo pri srčno žilnih boleznih. Nikakor pa ne smemo pozabiti na olive in olivno olje, ki vsebujejo velika omega 9 maščobnih kislin, poskušamo se izogibati rafiniram maščobam, kot je rafinirano sončnično olje. Poseben pridih mediteranski dieti, vsekakor prinesejo začimbe, kot so sveža zelišča in začimbe, ki vsebujejo veliko antioksidantov, ki varujejo naše celice in telo pred staranjem. Po obedu pa ne smemo pozabiti na kozarček rdečega vina, seveda v zmerni količinah, ki vsebuje resveratrol, snov, ki znižuje holesterol. Vsekakor pa se moramo izogibati večino industrijske prehrane, konzervansov in transmaščobnih kislin.

 

 1. Ali se prehranjujete z mediteransko dieto?

  1. Da živim na primorskem
  2. Občasno
  3. Zelo redko
  4. Nikoli
  5. Drugo
  3 glasov
  Delite svoj rezultat

Vaš odziv

Všečno Všečno
0
Všečno
Zabavno Zabavno
0
Zabavno
Poučno Poučno
0
Poučno
WTF WTF
0
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
0
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
0
Za kozlat
Žalostno Žalostno
0
Žalostno

omentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tuba

Pišče

Rada berem, pišem in raziskujem zanimive in poučne teme. Tu in tam napišem članek na koklji. Če ti je všeč moj članek ga ne pozabi deliti.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend