Jajca škodijo vašemu zdravju

Jajca resda vsebujejo holesterol pa vendar, je količina tega sladkorja zanemarljiva v kolikor upoštevate, da so jajca polna kvalitetnih beljakovin, ki jih naše telo potrebuje. Predvsem pa jajca vsebujejo tudi selen, mineral, ki je izjemno pomemben pri ohranjanju zdravih las, nohtov in pozivno vpliva na delovanje ščitnice in vašega imunskega sistema. Jajčni rumenjak pa vsebuje tudi zelo pomembne omega-3 maščobne kisline, ki so koristni za srce  in ožilje.

Tako so Finski znanstveniki ovrgli mit, da jajca povzročajo srčne bolezni in zvišujejo tveganje za povišan holesterol. Do sedaj namreč niso morali potrditi ali dokazati povezave, da jajca vplivajo na povišan holesterol v krvi. Hranila, ki jih vsebujejo jajca, pa dokazujejo, da je to živilo zdravo in se priporoča v zdravi prehrani.


Brezglutenska dieta je bolj zdrava

Na spletu se pojavlja veliko člankov, da je brezglutenska dieta bolj zdrava od konvencionalne prehrane ali celo drugih oblik diet. Po nekaterih navedbah, bi naj brezglutenska dieta povišala energijo in celo zdravila simptome avtizma, kar pa seveda ne drži za ljudi, ki nimajo intolerance na gluten. Na trgu se pojavlja ogromno število brezglutenskih izdelkov, ki so pripomogli, da so ti izdelki postali popularni med širšo množico. Tako pa so popularnost pridobili tudi številni miti in neresnice. Dosedanje študije so pokazale, da brezglutenska dieta nima vpliva na povišano energijo, znanstveniki poročajo, da gre predvsem za placebo učinek.

Brezglutenska dieta pa seveda pomaga ljudem s intoleranco na gluten oziroma celiakijo. Celiakija je neozdravljiva avtoimuna bolezen, zaradi katere naše telo ni zmožno presnavljati lepka v krušnih žitih, kot je pšenica, rž in oves.

 1. Ali se izogibate glutena in jajc?

  1. Samo glutena
  2. Samo jajc
  3. Izogibam se obojnega
  4. Ne izogibam se ničesar
  24 glasov
  Delite svoj rezultat

Vaš odziv

Všečno Všečno
4
Všečno
Zabavno Zabavno
1
Zabavno
Poučno Poučno
12
Poučno
WTF WTF
0
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
0
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
0
Za kozlat
Žalostno Žalostno
0
Žalostno

omentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Tuba

Pišče

Rada berem, pišem in raziskujem zanimive in poučne teme. Tu in tam napišem članek na koklji. Če ti je všeč moj članek ga ne pozabi deliti.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend