Nasa bo naslednje leto poleti odpotovala na najbolj vroč kraj do sedaj in se približala Soncu bolj kot bilo kdaj prej v misiji na katero se pripravljajo že dobrih 60 let. Plovilo imenovano Parker Solar Probe, ki je tako majhno, da lahko njegove inštrumente spravimo v en hladilnik je izdelano, da lahko prenese vročino do 2000 stopinj Celzija, medtem ko ohranja svojo notranjo temperaturo.

Ime je dobilo po znanem fiziku Eugene Parker, ki je ogromno prispeval k projektu s študijami o soncu in s svojimi idejami spremenil pogled na našo zvezdo, ki jih je objavil že pred 60-imi leti in je prvič, da je Nasa poimenovala plovilo po človeku, ki še vedno živi. Parker je danes v pokoju in bo počasi star 90 let.

Plovilo bo v roku šestil let 24 krat obkrožilo Sonce bližje kot katero koli do sedaj  in nato bo s hitrostjo 720.000 kilometrov na uro odletelo proti njegovi površini, ki je verjetno zaradi vročine ne bo doseglo. Najbližje kaj se bomo približali naši zvezdi med potovanjem okoli nje, bi naj bilo nekje dobrih šest milijonov kilometrov, kar je sedem krat bližje kot ostala plovila do sedaj in to naj bi bilo zelo blizu, pa čeprav se ne sliši ravno tako. Pred vročino ga bo ščitil dva in pol metra široki disk iz plasti karbonskih vlaken, ki bi seveda zgorel pod to vročino, če ne bi bilo dejstva, da v vesolju ni kisika.

Znanstveniki računajo, da jim bo misija odkrila nekatere skrivnosti Sonca, o katerem je mnogo neznank in nerazumevanja njegovih vremenskih pojavov, ki lahko povzročijo kaos na Zemlji, med njimi se tudi sprašujejo, zakaj da je njegova atmosfera 300 krat bolj vroča, kot pa njegova površina, kar je v nasprotju z vsemi zakoni. Kot, da bi voda tekla po hribu navzgor.


Vaš odziv

Všečno Všečno
1
Všečno
Zabavno Zabavno
0
Zabavno
Poučno Poučno
0
Poučno
WTF WTF
0
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
0
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
0
Za kozlat
Žalostno Žalostno
0
Žalostno
Eja

Pišče

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend