Kazahstanski nomadi blizu gorovja Altai v zahodnem delu Mongolije, priredijo vsako leto septembra srečanje v kraju Bayan-Ölgii, ki se ga udeležuje nekje 100 lovcev, ki lovijo na stari tradicionalni način v sodelovanju z zlatimi orli. Obišče ga okoli tisoč gledalcev, med njimi tudi nekaj turistov, ki pridejo opazovat te močne in trdožive možje na konju in njihove ljubljenčke zlate orle, med katerimi je zelo posebna vez, kako izvajajo razne trike, ki so jih naučili. Srečanje še vsebuje tudi kameljo dirko, igre s konji in ne ravno živalim prijazno aktivnost, ki nima dobrega konca za kozo. 

Lovci z orli

V tem neusmiljenem kraju, kjer so dolge in mrzle zime s temperaturami tudi do - 40°C najdemo vedno manj pravih lovcev z orli, saj se namesto tradicije stare vrsto sto let, mladina rajši odloči za služenje denarja in odidejo v mesta, kot pa za težko in samotno življenje. Danes naj bi bilo v Mongoliji še samo 250 lovcev z orli in še večino teh ni pravih lovcev, ampak se bolj ukvarjajo s turizmom.
Vsak lovec mora prvo ujet svojega orla, za katerega se mora odpraviti visoko v gorovje Altai, kjer gnezdijo mogočni zlati orli. Najbolj zaželena je samica, saj je večja in boljši plenilec, kakor samci in njena primerna starost je okoli štiri leta. Pri teh letih zgine navezanost z materjo in še vedno so dovolj mladi, da se lahko naučijo življenja z ljudmi. 

Vzgoja orla bo vzela kar nekaj potrpežljivosti, saj si takšno divjo žival težko podrediš. Prvo si pridobijo njegovo naklonjenost, tako da ga hranijo z rokami in večino svojega časa preživijo v njegovi družbi. Orel se mora počutiti kot član družine in ji popolnoma zaupat, saj bi drugače med lovom lahko preprosto odletel, kamor koli bi si želel. Od večine pravih lovcev bomo slišali zgodbe in šale o tem, kako ljubijo svoje orle, bolj kot svoje žene.

Lov z orli

Večino lova opravijo v času zime, ker je takrat tudi lažje izslediti žival, saj pušča stopinje v snegu in tako zapustijo svoje preproste domove v toplih kožuhih iz lisic ali volkov, se usedejo na konja in se z orlom na rami odpravijo proti višjim krajem, kjer je lažje opaziti živali v dolini, še posebej v snegu. Ko snamejo orlu pokrivalo za oči, bo njegov izreden vid opazil plen iz izjemne daljine in se tako z svojim dva in pol metrskim razponom kril, s katerim doseže hitrost do 110 km/h, pognal za tarčo, ki jo z nenadnim sunkom in dolgimi ostrimi kremplji onesposobi v roku sekund. Večje samice lahko tehtajo do osem kilogramov in so dovolj močne, da pokončajo tudi volka, vendar ponavadi lovijo lisice. Ko je plen premagan, orel počaka na svojega gospodarja in odnese plen na svojem konju v domačo vas. Ponavadi preživijo do deset let pri človeku, preden jih spusti nazaj v divjino, da lahko preživijo svoja zadnja leta v popolni svobodi, kar pravijo, da je najtežja stvar, ki jo mora storiti te vrste lovec.

Najstarejši lovec

Orazhkan Shuinshi je najstarejši in seveda najbolj spoštovan lovec, ki jih šteje več kot 90 let in je v svojem življenju lovil z 20-imi orli. Danes je slep in zelo slabo sliši in pravi, da je v Mongoliji samo še 60 pravih lovcev z orli, ki to počno na tradicionalni način, star več kot 1000 let in bo kmalu izumrl. Večina nomadov, ki se ukvarja z orli, pravi, da to počno bolj zaradi turistov, ki jim z veseljem dajo nekaj denarja za par slik z njimi.
Orazhkanova ljubezen do teh mogočnih ptic je zelo velika in še danes sanja o zadnjem orlu, ki ga je spusti pred leti. 


Vaš odziv

Všečno Všečno
0
Všečno
Zabavno Zabavno
1
Zabavno
Poučno Poučno
1
Poučno
WTF WTF
0
WTF
Je*?#*! Je*?#*!
0
Je*?#*!
Za kozlat Za kozlat
0
Za kozlat
Žalostno Žalostno
0
Žalostno

Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Robert

Izvalinček

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Izberite format
Osebnostni kviz
Vprašanja, ki bodo ugotovila vašo zabavno osebnost
Kviz znanja
Kviz namenjen za preverjanje vašega znanja in učenja
Anketa
Ustvarite anketo za pereča vprašanja in debato
Novica
Napišite novico, vstavite fotografije in videje
Seznam
Ustvarite članek s preprostimi seznami
Odprt seznam
Objavite svoje predloge in omogočite glasovanje
Meme
Naložite svojo fotografijo, da ustvarite svoj meme
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Gif
GIF format

Send this to a friend